1 Over Ingeborg - Fotografie Ingeborg van Bruggen

OVER INGEBORG

Een kijkje aan de andere kant van de camera

Ik moet een jaar of 5 zijn geweest toen ik aan de hand van mijn moeder door de dierentuin liep. Gefascineerd kijkend. Niet naar de aap achter glas, die mij nieuwsgierig aan stond te staren, maar naar de man naast mij, die met een gigantische camera het dier stond te fotograferen. Ik wist het meteen: ‘Dat wil ik ook!’

Over Ingeborg

‘EIGENWIJS’

Vanaf het moment in de dierentuin is die passie voor fotograferen alleen maar sterker geworden. En waar velen twijfelen over welke opleiding bij hen past, is die twijfel er voor mij niet geweest. Ik volgde een grafische opleiding en specialiseerde mij in fotografie. Sommigen noemden me eigenwijs toen ik in 2010 meteen na mijn opleiding mijn bedrijf startte. Toch deed ik het, natuurlijk niet zonder slag of stoot, maar inmiddels staat er een gezond bedrijf en kan ik iedere dag mijn passie en creativiteit kwijt in mijn werk.

‘MENSENWERK’

 

Ik hou van mensen en hun verhaal. En ik hou er nog meer van om hun verhaal in beeld terug te geven. De fantastische eigenschap van foto’s is dat ze altijd blijven bestaan terwijl de tijd doortikt. Ik fotografeer momenten die voor mensen belangrijk zijn. Een bruiloft, een zwangerschap, de eerste weken van een baby en zijn ouders, of ‘gewoon’ (familie)liefde. Mensen vinden vaak de foto’s die ik maak nu al heel waardevol. Terwijl ze nog vele malen belangrijker kunnen worden met de tijd. Als bijvoorbeeld iemand die op de foto’s staat overlijdt, of als kinderen het huis uit gaan. Foto’s brengen je weer terug naar het moment dat die gemaakt werden. Ik voel me bevoorrecht dat voor mensen te kunnen doen.

‘MOMENTEN VANGEN’

 

Vraag je mij te dansen, dan dans ik vast niet op de maat. Als ik dansles zou nemen dan kunnen ze me alle pasjes leren, maar timing en aanleg van het ‘voelen’ van muziek, dat moet je in je hebben. Met fotografie is het niet anders. Ik kan je leren hoe je camera technisch werkt, maar het timen en het voelen van beelden is vele malen moeilijker te leren. Fotografie is mijn tweede natuur.

 

Mijn foto’s bevatten grotendeels emotie en sfeer. Ik jaag op momenten die voor mensen belangrijk zijn. Geen geforceerd gedoe, maar genietend van wat is. Zonder te regiseren. Als je zelf achteraf terug denkt aan de dag, aan hoe die was, dan zie je niet je hele dag voor je, maar dan zie je die kleine momenten en details die de dag de dag maakte. Die momenten vang ik tijdens een fotoshoot met een gezin, familie of op een bruiloft. Waardoor er een compleet fotoverhaal ontstaat.